10 lucruri pe care să le cunoști înainte de startul Jocurilor Olimpice de Iarnă PyeongChang 2018

Vineri încep în Coreea de Sud Jocurile Olimpice de Iarnă PyeongChang. Poate nu sunt la fel de complexe sau populare precum Jocurile Olimpice de Vară, însăt tot rămân o sărbătoare a sportului, demnă de toată atenţia.

Omaga.ro îţi face un rezumat al celor mai interesante detalii despre această ediţie, pe care să le cunoști înainte de startul Jocurilor Olimpice de Iarnă PyeongChang 2018:

1. A treia încercare e cu noroc

După două tentative de organizare ratate, în 2000 şi 2014, Coreea de Sud va găzdui în premieră o ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă. PyeongChang va fi al treilea oraş asiatic care organizează Jocurile de iarnă, după Sapporo în 1972 şi Nagano în 1998, ambele din Japonia. În plus, vor fi primele Jocuri Olimpice de iarnă organizate într-un oraş-staţiune din anul 1992.

2.  Stadionul pentru ceremonii s-a construit într-un timp record

Stadionul gazdă pentru ceremoniile de deschidere şi închidere ale Jocurilor Olimpice de Iarnă 2018 este PyeongChang Olympic Stadium. Lucrările la PyeongChang Olympic Stadium au fost finalizate după 22 de luni, construcţia începând în decembrie 2015.

Structurat pe şapte nivele, având un diametru de 72 metri, o bază concepută sub formă de pentagon de 58.790 metri pătraţi şi o capacitate de 35.000 de spectatori, PyeongChang Olympic Stadium este situat în Plaza Olimpica. Oficialii sud-coreeni susţin că cele cinci unghiuri ale arenei simbolizează obiectivele PyeongChang 2018: economia, mediul, IT, artele şi pacea. În apropiere s-au construit Pavilionul de Cultură, Pavilionul de Informaţie şi Tehnologia Comunicării şi “Medal Plaza”, locul unde se vor decerna medaliile olimpice.

3. Jocurile Olimpice în VR

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la PyeongChang va fi transmisă în România, vineri, de TVR 1 & TVR HD de la ora 13:00, iar la Eurosport 1 transmisiunea va începe la ora 12:45.

Ceremonia de Deschidere a Olimpiadei de Iarnă PyeongChang 2018 va putea fi urmărită și pe platforma Eurosport Player, iar aplicaţia Eurosport VR oferă utilizatorilor șansa de a trăi Ceremonia de Deschidere într-un mod deosebit, cu ajutorul unui format de realitate virtuală. Transmisiunea în VR va fi prima din seria de evenimente acoperite de aplicaţie în acest fel, urmând ca pe parcursul Jocurilor Olimpice să se transmită peste 50 de ore în direct în această formă, după cum anunţă Eurosport.

4. Participare record

Pentru prima dată, la Jocurile Olimpice de Iarnă PyeongChang vor participa sportivi din Ecuador, Eritreea, Kosovo, Malaezia, Nigeria şi Singapore, numărul participanţilor fiind unul record. Printre cei peste 50.000 de participanţi, din 95 de ţări, se afla şi 28 de sportivi din România.

5. Kit-uri anti-frig la deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă

Am citit de idee pe europafm.ro și ne-a plăcut prea mult ca să nu o menţionăm. Printre primii care vor intra în concurs la Jocurile Olimpice de Iarbă 2018 sunt biatlonistii, care s-au plâns că trebuie să concureze seara, când temperaturile ating – 20 de grade Celsius și vântul bate cu putere. Ce au făcut atunci organizatorii? S-au gândit să ia măsuri speciale nu doar pentru sportivi, ci si pentru spectatori.

Cei 35.000 de spectatori așteptaţi în tribune vor fi protejaţi cu paravânturi și 40 de aparate de încălzire exterioară.

Deasemenea, vor fi instalate 27 de adăposturi încălzite în zona arenei, iar pe scaunul fiecărui spectator se va găsi un kit de supravieţuire anti-frig, ce conţine o pătură, mănuși și șosete groase, plus o pernă încălzită în prealabil, pe care oamenii să se așeze.

6. Coreea de Sus și Coreea de Nord

În mod excepţional, au fost primiţi în competiţie 22 de sportivi din Coreea de Nord, deși – oficial – s-au calificat doar doi patinatori, Tae-ok şi Kim Ju-ik habían.

Dintre cei 22 de sportivi veniţi din Coreea de Nord, 12 sunt jucătoare de hochei pe gheaţă care vor forma, alături de reprezentante din Coreea de Sud, o echipă comună.

Se întâmplă acest lucru ca urmare a unor acorduri încheiate între Coreea de Nord și Coreea de Sud. Aceste înţelegeri au permis ca Nordul să poată participa la Jocurile Olimpice.

7. Mai multe medalii

Se vor acorda peste 100 de medalii de aur (102 mai exact) după ce au fost incluse probe olimpice noi, cum ar fi cele de schi alpin pe echipe, snowboard big air și curling dublu mixt, dar și alte competiţii.

8. Descoperă zăpada la Jocurile Olimpice

La Jocurile Olimpice de Iarnă de la PyeongChang vor participa și sportivi care nu au văzut prea multă zăpadă în ţările din care vin. Unul dintre exemple este cel al lui Pita Taufatofua din Tonga, după cum remarcă GSP. Sportivul a iscat câteva dezbateri la JO de la Rio, după ce la festivitatea de deschidere, unde a fost portdrapel al ţării sale, s-a prezentat la bustul gol.

Dacă în Brazilia a participat în întrecerile de taekwondo, acum el va concura în întrecerile de schi fond.

9.  Tradiţie din 4 în 4 ani

Primele Jocuri Olimpice de Iarnă au avut loc în 1924 în Franţa la Chamonix. Până în 1992, jocurile s-au desfășurat în aceiași ani ca și jocurile olimpice de vară. Din anul 1994, ele au loc tot la patru ani dar decalate cu doi ani faţă de jocurile de vară.

10. România la Jocurile Olimpice de Iarnă 2018

Am păstrat special pentru final acest amănunt important, pentru a-ţi oferi lista completă a sportivilor cu care România ia parte la Jocurile Olimpice de Iarnă 2018.

Din echipa olimpică a României pentru PyeongChang 2018 vor face parte 28 de sportivi, dintre care o rezervă, şi 27 de tehnicieni şi oficiali.

Bob (8 sportivi): Maria Adela Constantin şi Andreea Grecu (bob-2), Mihai Cristian Ţentea şi Nicolae Ciprian Daroczi (bob-2), Dorin Alexandru Grigore, Florin Cezar Crăciun, Levente Bartha (bob-4), Beatrice Puiu (rezervă), antrenori Paul Neagu (bob-2 – feminin), Iulian Daniel Pacioianu (bob-2 – masculin), Silviu Dan Scurtu (bob-4);

Schi alpin (2 sportivi): Alexandru George Barbu, Ania Monica Germaine Caill – antrenor Sebastian Petruş Barbu;

Patinaj viteză (o sportivă): Alexandra Ianculescu – antrenor Gregg Douglas Planert;

Schi fond (3 sportivi): Alin Florin Cioancă, Paul Constantin Pepene, Timea Lorincz – antrenori Carlo Zoller şi Constantin Daniel Borca;

Sărituri cu schiurile (o sportivă): Daniela Vasilica Haralambie – antrenor Csaba Magdo-Nemeth;

Biatlon (6 sportivi): Eva Tofalvi, Cornel Dumitru Puchianu, Nicolae Remus Faur, George Răzvan Buta, Gheorghe Iulian Pop, Marius Petru Ungureanu – antrenori Gheorghe Gîrniţă, Gheorghe Vasile, Simon Marton; masor – Cristian Marian Mosoiu; serviceman – Roland Ciprian Gerbacea;

Sanie (5 sportivi): Raluca Stramaturaru (simpu feminin), Valentin Creţu, Andrei Turea (simplu masculin), Cosmin Atodiresei, Ştefan Musei (dublu masculin) – antrenori Eugen Teodor Radu (sanie dublu), Alexandru George Comşa (sanie simplu);

Skeleton (2 sportivi): Maria Marinela Mazilu, Dorin Dumitru Velicu – antrenor Delia Ivas.

Next
Comentarii
Se incarca ...
Inchide