Hamid-Nicola Katrib, unul din cei mai apreciaţi arhitecţi tineri din România, prezintă “BIG BANG”

Unul dintre artiștii din noul val, Hamid-Nicola Katrib, are plăcerea de a-și împărtăși una dintre viziunile sale asupra artei moderne într-un cadru urban, părăsit și uitat de timp, un adevărat suflu de viaţă suprarealistic exploziv si plin de culoare ce va anima locatia intr-o viziune suprareală plină de emoţii.

The end” este o instalaţie fragilă, compusă din sute de pahare din sticlă realizate după imaginaţia artistului, cu o înălţime de 3 metri montatate și construite într-un echilibru fragil, dar și spectaculos. Momentul dezvăluirii instalaţiei va fi un moment unic, în care jocurile de lumini vor completa armonios elementele de dans contemporan/acrobaţie, iar punctul culminant al serii va fi momentul “BIG BANG”, moment în care invitaţii alarmaţi de gongul orologiul timpului efemer vor asista la mometul distrugerii acestei instalaţii fragile în mii de fărămituri.

Evenimentul va reuni aprox 200 de invitaţi, iar vernisajul va avea loc la o fostă fabrică, pe 7 iunie, începând cu ora 19:30, pe Splaiul Unirii, nr. 96.

Pentru că ni se pare foarte interesant conceptul, l-am luat puţin la întrebări pe Hamid-Nicola Katrib pentru a ne dezvălui câteva detalii din viaţa sa profesională și personală. Haideţi să vedem ce am aflat:

1. Când ţi-ai dat seama de pasiunea pentru arhitectură și design interior și în ce moment ai hotărât să asta este ceea ce vei vrea să faci în viaţă?

Mi-am dat seama de foarte mic, cred că aveam vreo 12-14 ani, că asta îmi place cel mai mult să fac și că asta o sa îmi fie meseria.

Eu am crescut și copilărit având mulţi verișori și verișoare și tot timpul le desenam fiecăruia câte o casă, sau mai degrabă un castel, le făceam schiţe și faţade, le dădeam denumiri diferite (le am și acum păstrate într-un sertar acasă,în Liban). Am făcut multe machete din carton cu case pe două nivele, și cu mobilier din carton și capace de la sticlele de parfum, pe care le tăiam și le coloram  pentru omuleţii de lego cu care mă jucam. Îmi plăcea mult să construiesc din lego sau din orice găseam. Deci era clar pentru mine și pentru părinţii mei că am talent și afinitate în zona asta de arhitectură, la desen și pictură.

2. Care ar fi primul sfat pe care l-ai da unui puști din Bacău, care vrea să ajungă în punctul în care ești tu acum?

Sfatul meu  este valabil pentru orice tânăr din orice zonă, nu neapărat din Bacău:

Dacă este telantat, și știe că este, trebuie să arate lumii că este ambiţios și dornic de a ajunge departe în pasiunea sa, că este dispus să muncească pentru asta.

Chiar dacă este la început, dacă dorește cu adevărat, atunci mai mult ca sigur o să fie observat și undeva o ușă i se va deschide. Și așa va face primul pas, după care urmează perseverenţa. E important să nu se lase descurajat de micile obstacole de pe parcurs, să se gândească că mereu le poate depășiși chiar dacă o să dureze puţin mai mult decât anticipează sau își dorește, tot va ajunge la destinaţie.

 

3. A fost vreun moment în care te-ai gândit să renunţi și să te orientezi către altceva?

Da, acum,în etapa asta din viaţă, mă gândesc la asta. Acum sufăr oarecum de reversul medaliei, adică suprasolicitarea, alergătura și stresul permanent ca sa fac faţă, să ţin pasul și să pot lucra la tot ce am, a devenit puţin obositor. Mai ales că eu am început de la o vârstă destul de fragedă cariera pe contpropriu (la 24 ani) și deja au trecut 11 ani, în care eu consider că am făcut de două ori mai mult decât altcineva la vârsta mea.

Iar acum, artistul din mine a început să vrea mai multă liniște. Dacă aș putea să mă focusez doar pe artă/pictură, fără telefoane și alergătură permanentă, cred că aș fi mai fericit în etapa asta a vieţii. Dar încă este sub semnul întrebării dacă am curajul sau nu să fac acest pas.

4. Dacă ar fi să indici un proiect, care e cel de care ești cel mai mândru?

În general, sunt mândru cam în proporţie de 80 % de toate proiectele pe care le-am făcut, pentru că fiecare proiect, are provocările lui, prin prisma termenului, clienţilor mai mult sau mai puţin capricioșiși exigenţi sau potenţialul locaţiei, care poate să fie foarte provocator sau dificil, din punct de vedere tehnic. Și faptul că duc proiectul până la capăt și reușesc să fac ceva frumos și diferit de fiecare dată, în care clientul este surprins și mulţumit de rezultat, mă face să fiu mândru. Dar ca să îţi răspund la întrebare, poate proiectul DENTESTETKIDS. Este un proiect special,pentru că este un spaţiu oarecum public,în care se bucură copiii, dar și părinţii, chiar dacă e vorba de un cabinet stomatologic. Am avut foarte multe recomandări și solicitări pe tema asta, iar proiectul a fost în multe publicaţii de specialitate din toate lumea, inclusiv pe coperta unei reviste de arhitectură de renume din Coreea de Sud.

 

5. Ce vor vedea oamenii în cadrul  vernisajului tău?

În cadrul vernisajului „BIG BENG” invitaţii  vor vedea 8 picturi în ulei, dintre cele mai recente lucrări pictate de mine, în ultimii 2 ani. Sunt picturi ce reprezintă natura statică, surrealism cu elemente de sticlă, în general, și vietăţi în formă de păsări sau altele.

Însă vedeta vernisajului este instalaţia „BIG BENG”, o construcţie de 100 de pahare, obiecte și elemente de sticlă, într-o compoziţie piramidală,cu elementele prinse într-un echilibru fragil aproape imposibil. Această instalaţie se va prăbuși în momentul BIG BENG, din timpul vernisajului, sub privirea spectatorilor. Bineînţeles că instalaţia se va afla într-un fel de acvariu mare de sticlă securizată.Momentul dezvelirii ei va fi însoţit de un dans contemporan și o muzică instrumentală care va completa gravitatea efectului BIG BENG și va oferi invitaţilor o experienţă inedită.

Hamid Nicola Katrib este unul dintre cei mai apreciaţi arhitecţi tineri din România. Născut în 1982 la Bacău, și-a petrecut anii formării în Liban, unde a studiat la Collège Notre-Dame du Balamand, absolvind apoi Facultatea de Arhitectură de interior /Académie Libanaise des Beaux-Arts (ALBA) din Beirut. Și-a definitivat studiile prin masterul în arhitectură de interior obţinut în 2006 la aceeași Académie Libanaise des Beaux-Arts, obţinut cu distincţia “majeur de promotion”.

Next
Comentarii
Se incarca ...
Inchide