13 Inventatori carora ar trebui sa le multumim cu totii

1. Joseph Gayetty a inventat hartia igienica moderna in 1857. Inainte de inventia lui, lucruri precum lana, canepa, cioburi de ceramica (CE?!) sau bete speciale erau folosite. In unele tari din lume, apa este preferata in loc de hartie igienica, dar majoritatea planetei tot o foloseste zilnic. Plus ca acum e si parfumata.

2. Alan Turing a inventat computerul modern. Acesta a inventat o masina de spart coduri numita BOMBA in timpul celui de-al doilea razboi mondial, iar aceasta este considerata ca fiind primul computer de uz general.

3. Crum lucra ca bucatar in vara anului 1853 atunci cand a inventat chipsurile. Un client a comandat cartofi prajiti si a trimis inapoi farfuria la bucatarie pentru ca acestia erau prea grosi si prea moi. A inventat chipsurile, oameni buni! Ce vreti mai mult de atat?

4. Sansele sunt foarte mari sa citesti acest text intr-o camera cu aer conditionat, iar pentru asta trebuie sa ii multumesti lui Willis Carrier. Acesta a fondat compania Carrier in 1915 si face in continuare aere conditionate si in zilele noastre.

5. Bateriile primitive ale lui Alessandro Volta au dus la bateriile moderne pe care le folosim azi cu totii. Versiunea lui era argint si o carpa inmuiata in sare si zinc.

6. In jurul anului 1895, Buddy Bolden a combinat blues-ul, gospel-ul si improvizatia, creand un nou gen de muzica: jazz-ul. Desi nu putem spune ca "a inventat" jazz-ul, nu poti inventa muzica, acesta a adus genul in fata si a transformat trompeta intr-un instrument principal al muzicii.

7. John Harrington, finul Reginei Elisabeta a inventat toaleta la care se trage apa in 1596. Da, dar noi suntem mai nostalgici in Romania si inca preferam WC-ul in fundul curtii.

8. Pe langa masini, Henry Ford a inventat saptamana de lucru formata din 5 zile si 40 de ore. Implementata in 1926, Ford a observat ca muncitorii sai sunt mult mai eficienti si au timp sa se bucure si de viata. inainte de asta, norma era de 6 zile cate 10-13 ore… WOW! Hai sa inventam o saptamana de lucru si mai mica, se poate?

9. In timp ce isi plimba cainele, George de Mesteral a observat ciulinii care se prindeau de hainele sale. Incidentul l-a facut sa se gandeasca daca acelasi principiu poate fi aplicat hainelor, iar astfel s-a nascut ariciul. E foarte folositor mai ales atunci cand nu stii sa iti legi siretul!

10. Ralph H Baer a fost primul care s-a gandit ca un joc poate fi jucat pe un ecran de televizor! Lui avem sa-i multumim pentru multe nopti nedormite si nervi intinsi la maxim.

11. Atunci cand a observat ca soferii din New York scot capul din masini in timpul ploilor, Mary Anderson a inventat stergatorul de parbriz. E uimitor cum o simpla idee poate revolutiona tot stilul nostru de viata. Acum am fi stat si noi cu capul afara ca Ace Ventura.

12. Nathaniel C. Wyeth a creat un fel de polietilena care rezista presiunii lichidelor carbogazoase si care era mai usoara decat sticla + aproape imposibil de spart, mai exact a inventat sticlele de plastic.

13. Scutecele de unica folosinta au fost inventate de o femeie numita Marion Donovan in 1950. A durat pana in 1961 sa gaseasca pe cineva care sa creada in ideea ei, asa ca pampersii au fost creati.

Next
Comentarii
Se incarca ...
Inchide