Cât de mult adevăr există în serialul Narcos

Probabil că ne-am întrebat cu toţii dacă ceea ce ne prezintă scenariștii în Narcos e chiar ceea ce s-a întâmplat în zilele în care Pablo Escobar părea un mic rege peste un adevărat cartel.

Ei bine, a sosit momentul să ne lămurim. Steve Murphy și Javier Peña au comparat cele două scenarii (cel istoric și cel prezentat în serial), iar concluziile vi le prezentăm mai jos.

Știm bine. Personajul central al filmului este Pablo Escobar, iar conflictul pe care serialul îl intensifică este cel între cartel și reprezentanţii poliţiei americane, Steve Murphy și Javier Peña. Cei doi au fost, într-adevăr detașaţi din cadrul DEA(United States Drug Enforcement Administration) în Bogota în anii 1991 și 1998 și au lucrat cu autorităţile columbiene pentru a stopa/reduce traficul de droguri din zonă.

Narcos face o treabă foarte bună în a prezenta viaţa brutală specifică unui cartel. Scenele sunt suficient de apropiate de ceea ce se întâmplă în realitate într-o astfel de organizaţie, iar limbajul este apropiat de cel folosit în general. Scenariștii Netflix realizează destul de apropiat de adevăr și o portretizare a forţelor de ordine columbiene, suficient de curajoase încât să își riște viaţa pentru un ideal.

Viaţa amoroasă a poliţistului Javier Peña n-a fost nici pe departe atât de dezvoltată pe cât se arată în serial, iar pisica lui Steve Murphy  nu a fost omorâtă de un aghiotant a lui Pablo Escobar, ci a murit din cauza unui atac de inimă. De altfel, scenariștii au găsit explicaţii puţin scoase din context pentru unele evenimente. De exemplu, bombardarea Avianca Flight 203, soldată cu moartea a 110 persoane i-a fost atribuită de către scenariști lui Pablo Escobar, dar, în fapt, aceasta a fost realizată de către un atacator necunoscut.

Columbia era, într-adevăr, un loc mai sigur după ce Pablo Escobar și-a pierdut din putere.

În concluzie, scenariul este cel puţin comparabil cu întâmplările reale, dar asta și pentru că războiul cu imperiul drogurilor a fost unul real și cu destule consecinţe palpabile.

Next
Comentarii
Se incarca ...
Inchide