Ghid apărut pe internet: ce să faci și ce să NU faci când ai de-a face cu GAZE LACRIMOGENE

Alexandru Alexe publică pe pagina sa de Facebook, astăzi, după incidentele ce au avut loc aseară la manifestaţiile din Piaţa Victoriei, un ghid care te învaţă cum anume să te compoţi în faţa gazelor lacrimogene.

Redăm mai jos cei 10 pași indicaţi de autor în postarea de pe Facebook:

1. Țineţi-vă respiraţia și închideţi-vă ochii, dacă este posibil

Respiraţia în norul de gaz CS este ca și cum ai fi fost lovit în piept foarte puternic. Va durea și va avea efect rapid. Gazul lacrimogen are ca rezultat și mult mucus, care va curge din nas. Respiraţia în gazele lacrimogene poate provoca chiar și vărsături. Prima reacţie ar trebui să fie să vă ţineţi respiraţia imediat. Doar nu trageţi prea mult aer iniţial ci numai cât să vă ajungă până vă mai îndepărtaţi de zonă. CS este solid la temperatura camerei, așa că imaginaţi-vă particulele mici care se îndreaptă spre ochii și canalele dvs. lacrimale. Ochii devin imediat plini de lacrimi și veţi încerca o puternică senzaţie de arsură. Închiderea ochilor poate fi cea mai bună opţiune în acest moment.

2. Ieșiţi din zonă și mutaţi-vă undeva mai la înălţime (bancă, scări, garduri, stâlpi etc.)

O canistră/grenadă CS, odată lansată, emite un nor concentrat mic, care se răspândește rapid pentru a acoperi o zonă mai mare. În primele câteva secunde, trebuie să ieșiţi în siguranţă înainte de a vă afla într-un nor de gaz. Încercaţi să ajungeţi la înălţime – în cele mai multe cazuri norii de gaze lacrimogene sunt mai grei decât aerul, astfel încât cele mai mari concentraţii tind să se apropie de pământ.

3. Acoperiţi-vă rapid gura cu o cârpă înmuiată cu OȚET, ochii cu ochelari de protecţie sau o mască de gaze

Un batic îmbibat și legat strâns în jurul nasului și a gurii este o soluţie utilă. Este mult mai bine decât nimic, dar nu uitaţi că este vorba doar de o barieră și nu de un filtru și nu va face prea mult pentru protecţia pe termen lung. O puteţi păstra înmuiată într-o pungă de plastic până când este gata de utilizare. Aduceţi mai multe, deoarece utilizările multiple vor face ca un batic să fie la fel de gazat ca aerul din jurul vostru. Pentru a vă proteja ochii, ochelarii de înot/ski funcţionează bine deoarece au o etanșare bună. Rezistenţa la șocuri este o altă calitate a ochelarilor de protecţie. Unele modele de ochelari de protecţie au găuri de aer pentru a preveni aburirea – blocaţi-le cu epoxid/superglue.

4. Scoateţi lentilele de contact și ochelarii imediat, dacă purtaţi

Lentilele tale de contact vor fi probabil acoperite cu mici particule CS. Va trebui să le daţi jos pentru a preveni deteriorarea ochilor. Dacă purtaţi ochelari, aceștia vor fi acoperiţi de particule și așezaţi chiar deasupra nasului. Spălaţi-i bine cu săpun și apă sau șerveţele umede, pentru a putea vedea în continuare, fără a risca să vă răspândiţi mai mult gaze lacrimogene în ochi.
Încercaţi să îndepărtaţi lentilele sau să le dea jos cineva pentru dvs., cu degetele curate și necontaminate. Dacă este posibil, evitaţi purtarea lentilelor de contact.
5. Scuturaţi-vă hainele
Ca particulă, CS se va prinde în hainele tale. Puteţi să vă scuturaţi cu atenţie hainele, ţinând cont de direcţia vântului și de faţa dumneavoastră. Nu vreţi să dezlănţuiţi un al doilea atac asupra voastră, din haine.
6. Clătiţi pielea expusă cu apă rece și săpun
Acest lucru este extrem de important – spălaţi-vă mâinile. Acest lucru vă va asigura că nu vă recontaminaţi ochii și faţa și că va împiedica contaminarea altor persoane cu care intraţi în contact. De asemenea, evitaţi folosirea apei calde sau fierbinţi pentru a vă spăla, deoarece vă deschide porii pielii, permiţând mai multei substanţe chimice să se scufunde prin piele.
7. Clătiţi-vă ochii cu LAPTE sau MULTĂ APĂ
La nivel global este folosită clătirea din abundenţă cu lapte sau antiacid lichid (mult mai bun dar nu prea se găsește în România). Spre deosebire de clătirea cu apă, senzaţiile de arsură dispar mult mai rapid (în circa 30-60 secunde). Dacă nu aveţi lapte la îndemână, clătiţi cu MULTĂ apă ochii și faţa și ÎNDURAȚI senzaţia de arsură până se estompează (în 1-2 minute).
Este foarte important să nu vă frecaţi la ochi fără să vă spălaţi cu apă și săpun, nici măcar la 4-5 ore de la contactul cu gazele, deoarece compușii chimici rămân activi până la 8 ore!
8. Nu ridicaţi de la sol o cutie de gaze lacrimogene

Grenadele de gaze lacrimogene explodează adesea în aer, livrând un container metalic care va arunca gaz. Acest container va fi fierbinte, deci nu-l atingeţi fără mănuși foarte groase (ex. cele pt. cuptor sau industriale). Nu ridicaţi o canistră de gaze lacrimogene neexplodată, deoarece ar putea exploda și cauza răniri.

 

9. Nu faceţi niciun contact fizic cu mâinile

Așa cum am menţionat mai devreme, mâinile tale vor fi pline de gaze lacrimogene. Deci, ţineţi-vă mâinile departe de ochi. Dacă aveţi nevoie să atingeţi pe altcineva, asiguraţi-vă că purtaţi o pereche de mănuși sau spălaţi-vă mâinile.

 

10. Nu vă dezbrăcaţi

Minimizaţi expunerea pielii prin acoperirea cu îmbrăcăminte. Orice suprafaţă piele expusă va provoca mai multă iritaţie și durere corpului.

Postarea completă o puteţi găsi aici:

Publicată de Alexandru Alexe pe Vineri, 10 August 2018

Foto principal: Octav Drăgan, Europa FM

Next
Comentarii
Se incarca ...
Inchide