Titan poate fi singurul loc unde pamantenii mai pot trai

Ideea de a crea o colonie pe Titan, luna lui Saturn, poate parea o nebunie. Temperatura e de aproximativ – 180 grade Celsius (da, cu minus), iar din cer ploua cu metan si etan intr-o mare de hidrocarburi. Cu toate astea, Titan poate fi singurul loc din sistemul solar unde are logica sa cream o asezare permanenta.

S-a ajuns la aceasta concluzie dupa ce am inceput sa privim planetele intr-un nou mod: ecologic. Oamenii vor avea mereu nevoie de energie, temperaturi locuibile si protectie de rigorile spatiului, inclusiv radiatia cosmica, care este foarte periculoasa pentru fiintele biologice.

Pana acum, oamenii s-au uitat la Luna sau la Marte pentru urmatoarea noastra asezare, fiind cele mai apropiate. Dar si ele au probleme… nu sunt protejate de magnetosfera sau atmosfera, asa ca sunt bombardate de raze cosmice. 

Mercur e prea aproape de soare, iar atmosfera lui Venus este otravitoare si fierbinte ca un cuptor. E fierbinte, frige frige, nici o nava spatiala cu apa nu o stinge. 

Atunci ne indreptam atentia catre Titan, luna lui Saturn, fiind cea mai apropiata de felul cum arata Pamantul. Este singurul corp ceresc din sistemul solar care are lichid la suprafata (in afara de Pamant, desigur). Ploua cu metan pe Titan, acesta ocazional formand mlastini.

Pentru protectia impotriva radiatiilor, Titan are o atmosfera de azot cu 50% mai densa decat Pamantul, iar magnetosfera lui Saturn ofera deasemenea protectie. Desi in atmosfera nu se afla oxigen, apa inghetata din subteran ne poate ajuta sa formam oxigen pentru respirat si pentru a folosi hidrocarburile drept combustibil.

E frig pe Titan (-180 grade Celsius), dar multumita atmosferei dense, rezidentii ar avea nevoie doar de haine groase si respiratoare, nu si de costume presurizate. Casele ar putea fi construite din plastic fabricat din resursele infinite de la suprafata si ar putea consta in niste domuri pline cu oxigen si azot. Spatiile ar putea fi enorme, avand in vedere usurinta cu care pot fi construite.

Titanii sau Titanienii, cum s-or numi, n-ar trebui sa stea numai inauntru. Sunt o gramada de metode de recreatie, de exemplu ar putea sa zboare. Gravitatia mica si atmosfera densa iti permit sa zbori cu niste aripi improvizate. Daca se rup, nu e problema, ajungi usor la sol si in siguranta.

Cum vom ajunge pe Titan? Nu putem, deocamdata. Nici la Marte nu prea putem momentan. Ne trebuie o propulsie mai rapida, momentan pana la Titan ne-ar lua 7 ani sa ajungem.

Nu exista o metoda rapida sa ne mutam de pe Terra. Trebuie sa ne rezolvam problemele aici. Dar daca specia noastra va investi in explorarea spatiului si in tehnologie, eventual vom ajunge sa locuim pe Titan.

via – scientificamerican.com

Next
Comentarii
Se incarca ...
Inchide