Un taximetrist la Untold: “Peste noapte am devenit unul din cele 2400 de taximetre care transportă fericire”

Un taximetrist din Cluj, Stelian Feurdean pe numele lui, povestește experienţele pe care le are acesta cu oamenii care sunt prezenţi în fiecare august la Untold. Poveștile pe care le spune Stelian sunt sub titlul “Un taximetrist la Untold”, iar noi credem că acestea ne arată de ce e important ca un festival de acest gen să fie privit și dintr-o altă perspectivă decât cea muzicală.

În prima zi de Untold Stelian povestește că: “partea frumoasă a festivalului e că transformă orașul într-o insulă a bucuriei și armoniei între oameni, vezi toate naţiile pământului, oameni înfășuraţi în drapelul lor naţional, parcă ar fi Jocurile Olimpice ale Muzicii. Timp de 4 zile trăiesc idealul omenirii, oameni atât de diferiţi, uniţi prin muzică, își zâmbesc, se îmbrăţișează, își fac poze, dansează, într-o mare de armonie.”

Stelian mai scrie și despre reacţia pe care o au străinii atunci când vin la Cluj pentru Untold Festival: „Patru bărbaţi din Israel strigă în maşină “I Love Untold , I love Cluj”. Două tinere din Franţa se chinuie să mă salute în limba română şi să îmi spună cat de bucuroase sunt că au ajuns la Cluj. Trec cu ele prin spatele stadionului, se declanşează focul de artificii, începe oficial Untold. La cererea lor, opresc maşina să privim cerul luminat de jocul de artificii, opresc ceasul, plătesc cursa, ne îmbrăţişam şi ne urăm o seară minunată. Doi spanioli reveniţi pentru a treia oara. Cred că am dus oameni de pe toate continentele, toţi aveau ceva în comun – iubeau muzica şi distracţia, iubeau viaţa. Curg râuri de oameni din toate direcţiile, dacă e să faci un stop-cadru o să vezi zeci de mii de zâmbete, doar zâmbete. Noi alergăm după comenzi, fără pauză, la un moment dat eram o coloana de vreo câteva zeci de taximetre, toţi cu aceeaşi direcţie. Zâmbesc şi mă gândesc că suntem un fel de tren al fericirii.“

În cea de-a doua zi de Untold Festival Stelian ne povestește puţin despre greutăţile prin care trec toţi taximetriștii din cauza faptului că nu există o staţie de taximetre amenajată corespunzător: „Ziua asta a avut de toate, dar mi-a lăsat un puternic gust amar. Este a treia ediţie şi nici organizatorii , nici autorităţile nu au binevoit să ne amenajeze un spaţiu decent pentru preluarea participanţilor la eveniment , ba mai mult ne-am trezit alungaţi şi amendaţi de Poliţie.”

Din cea de-a treia zi de Untold, Stealian ne povestește un pic despre amploarea evenimentului și despre cât de divers și multicultural este Clujul în aceste zile: “Fiecare continent și-a trimis reprezentanţii, și pe scenă, și în public. Urcă un domn, cu o fetiţă de 2 ani, direcţia Untold, când vezi diversitatea de vârste ai senzaţia că e mitingul din februarie, când erau părinţii cu copiii în braţe, și foarte interesant, cam aceleași categorii de oameni, deschiși , visători, cu spirit tânăr, care iubesc viaţa. Am întâlnit persoane care nu aveau bilete la festival, nu iubeau acest gen de muzică, dar erau acolo pentru atmosferă. Untold are ceva magic, trebuie sa fii rău intenţionat și cârcotaș profesionist ca să nu vezi asta.”

Acum când spui Cluj, spui Untold. Peste mări și ţări se vorbește despre România, ţara aia de lângă Cluj. Văd imaginea cu Armin în genunchi, în faţa spectatorilor, gestul ăsta spune tot despre ce înseamnă Untold și lumea lui magică. Noi, la fel, furnicile din jurul arenei, parte din furnicarul de dute-vino, preiei, duci clientul acasa și repede înapoi la Arena, cred că dacă las mașina cu motorul pornit, și merg până la magazin, o găsesc la Cluj Arena. A învăţat drumul.”

Dacă sunteţi prin Cluj și vedeţi un taximetrist simpatic, e posibil să fie Stelian. Noi credem că merită să-i spuneţi o vorbă bună, măcar pentru faptul că ne prezintă lucrurile dintre viziune puţin diferită.

Foto credit: Untold Festival

Next
Comentarii
Se incarca ...
Inchide