Crezi ca te descurci cu aceasta problema de etica?

Crezi ca te descurci cu aceasta problema de etica?
dilema

shutterstock.com

Sigur ati auzit de expresia "gandirea in afara cutiei". Asta inseamna sa gasesti o varianta de raspuns care pare un pic imposibila la prima mana, dar care iti vine atunci cand privesti problema dintr-un unghi diferit. Se da urmatoarea dilema:

Iti conduci masina (nu conteaza daca n-ai carnet sau masina, e fictiv) pe un drum urat, vremea este naprasnica, ploua, e furtuna, iar cand treci pe langa o statie de autobuz, vezi acolo:

1. O femeie batrana care nu arate prea bine, pare ca o sa moara.

2. Un vechi prieten care ti-a salvat viata (aparent ai fost in razboi sau ceva)

3. O persoana de sex opus perfecta pentru tine, cu care ai putea sa te casatoresti si sa ai vreo 200 de copii.

Pe care din ei i-ai alege, stiind ca poti lua o singura persoana cu masina? Alege un raspuns inainte sa citesti mai departe!

Aceasta este o problema de etica/morala, care era folosita la interviurile de job-uri. Puteai sa alegi batrana, deoarece era pe cale sa moara si ar trebui sa o salvezi. Sau ti-ai putea lua vechiul prieten care ti-a salvat viata, fiind sansa ta sa il rasplatesti cu o calatorie cu masina. Da, el ti-a salvat viata, tu il duci acasa cu masina. Cu toate astea, s-ar putea sa nu-ti mai gasesti un alt partener de viata precum cel din statie. CE FACI?

Candidatul care a fost angajat (din 200 de intervievati) nu a avut nicio problema in a gasi un raspuns. El a zis: "I-as da cheile de la masina prietenului vechi si i-as spune sa duca batrana la spital. As ramane in statia de autobuz si as astepta autobuzul cu jumatatea mea."

Cateodata avem de castigat daca reusim sa gandim "in afara cutiei" si sa ne depasim limitele.

Un alt raspuns ar fi sa calci batrana cu masina, ca sa nu mai sufere, sa faci sex cu jumatatea ta in statia de autobuz si pe urma sa pleci cu prietenul tau la un bar sa beti niste beri.

Desigur, asta ar fi un raspuns amuzant, dar si mai amuzant o sa fie cand te da angajatorul in suturi afara.