10 citate memorabile scrise sau rostite de Stephen Hawking

Fizicianul englez Stephen Hawking a murit la vârsta de 76 de ani.

Numele său este inclus în galeria marilor savanţi ai lumii, alături de Galilleo Galilei, Isaac Newton Albert Einstein și Giordano Bruno.

Stephen are o colecţie impresionantă de citate, iar pe zece dintre ele, nu neapărat cele mai bune, vi le prezentăm mai jos.

1. “Oricât de grea ar fi viaţa, există un lucru pe care îl putem face fără să ne coste nimic: să privim cerul în loc să tot privim în jos…”

2. “Am observat că până şi cei care spun că totul este predestinat şi că nu putem schimba nimic se uită în stânga şi-n dreapta înainte să treacă strada.

3. “Direcţia timpului în care un calculator îşi aminteşte trecutul este aceeaşi cu cea în care dezordinea creşte. Asta înseamnă că senzaţia noastră subiectivă de direcţie a timpului, săgeata psihologică a timpului, este determinată de săgeata termodinamică a timpului. Asta face ca legea a doua a termodinamicii să devină aproape banală; dezordinea creşte cu timpul, fiindcă noi măsurăm timpul în direcţia în care creşte dezordinea. Nici că se poate un pariu mai sigur!”

4. “Cel mai mare duşman al cunoaşterii nu este ignoranţa, ci iluzia cunoaşterii.”

5. “Dacă înţelegi cum operează universul, îl controlezi într-un fel.”

6. “Dacă vom descoperi o teorie completă – a originii universului – trebuie ca ea să poată fi înţeleasă, în principiu, de fiecare om, nu doar de câţiva oameni de stiinţă. Atunci vom putea cu toţii – filozofi, oameni de ştiinţă şi oameni obişnuiţi, să luăm parte la discuţii asupra întrebărilor de ce noi şi universul existăm. Dacă vom găsi răspunsul adevărat la această întrebare, acesta va fi, totodată, trimful ultim al raţiunii umane, pentru că atunci vom cunoaşte mintea lui Dumnezeu.”

7. “Inteligenţa este abilitatea de a te adapta la schimbare.”

8. “Contează dacă pur şi simplu nu te dai bătut.

9. “Dacă îţi vei aminti fiecare cuvânt din această carte, memoria ta va înregistra în jur de 2 milioane de bucăţi de informaţie: ordinea din creierul tău va creşte cu aproximativ 2 milioane de unităţi. Totuşi, în timpul în care ai citit cartea, tu ai convertit cel puţin o mie de calorii de energie ordonată, din mâncare, în energie dezordonată, sub formă de căldură, pe care o pierzi în aerul din jurul tău prin convecţie şi transpiraţie. Acest lucru va mări dezordinea din univers cu aproximativ 20 de milioane de milioane de milioane de milioane de unităţi – sau cu aproximativ 10 milioane de milioane de milioane de ori mai mult decât creşterea în ordine din creierul tău – şi asta doar dacă îţi vei aminti tot ce s-a scris în această carte.”

10. “Creşterea dezordinii sau a entropiei este ceea ce deosebeşte trecutul de viitor, oferind o direcţie timpului.

 

Next
Comentarii
Se incarca ...
Inchide